TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rábatöttös főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Művészek
Sport
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1    2     3  


Szent Cecília templom

A Szent Cecília templomot nemcsak az teszi híressé, hogy Árpád-kori, hanem azok a freskók is, melyeket özv. Sennyey Antalné sz. Inkey Petronella megrendelésére készített id. Dorffmeister István 1771-72-ben.

A templomba a torony alatti (nyugati) főbejáraton belépve, a templom ívelt mennyezeti részén láthatók a Szent Cecília életét , vértanúságát és megdicsőülését ábrázoló freskók. A templom "eredeti" részébe (legősibb részébe) – a templom keleti vége – vezető "kaput" gyönyörű motívumok díszítik. Az ív mennyezeti részén, az ív első oldalán felirat olvasható: " Csodáig mehet ott a gyönge özvegység, ha a jó Istennél van készen segítség."

A dongaboltozatos mennyezet ettől a "kaputól" a főoltárig három részre tagolódik. Itt találhatók a már említett Szent Cecília életét bemutató freskók.

Az első boltozatrészben három ovális mezőben lévő képek Cecília életének legdöntőbb eseményét mutatják be.

A sekrestyétől az első mezőben Cecília a kereszt előtt térdel, amint "eljegyzi" magát Jézusnak. Fogadalmat tesz arra, hogy nem megy férjhez, hanem teljesen Jézus szolgálatára adja oda életét. Ezt mondja el röviden a freskó alatt található latin nyelvű felirat: (Innocentia virginea =– szűzi tisztaság).

Úgy tűnik azonban, hogy élete édesapja akaratából másként alakul. Édesapja kiválasztotta számára vőlegényét, akihez feleségül kellett mennie, mivel a kor szokása szerint ( római kor) édesapjával nem szegülhetett szembe. Édesapja nem tudott leánya fogadalmáról, ő pedig nem mondhatta el neki, mert akkor fel kellett volna fednie előtte keresztény mivoltát. A keresztényüldözések idején ez életveszélyes lett volna. Megtartották tehát az eljegyzést, majd hamarosan feleségül is ment vőlegényéhez. Ezt a jelenetet ábrázolja a második kép. A latin nyelvű felirat szövege: (Virgo coniuncta = eljegyzett szűz).

Az esküvőt követően Cecília azonnal feltárta férjének szíve nagy titkát, hogy ő keresztény, sőt fogadalmával teljesen elkötelezte magát Jézusnak. Férje nem volt keresztény. A törvények értelmében fel kellett volna jelentenie feleségét a hatóságoknak keresztény mivolta miatt. Mivel azonban nagyon szerette feleségét, azt nem tette meg. Tisztában volt ugyanis azzal, hogy feljelentése esetén meghurcoltatás, esetleg halál várt volna hitvesére. Cecília kitartott hite mellett. Férjét is megnyerte a keresztény hitnek és a pápához küldte, aki megkeresztelte. Cecília hatására nemsokára sógora is keresztény lett. Ezt a jelenetet mutatja a harmadik freskó, mikor Cecília férjének és sógorának prédikál Jézusról. Ezzel a tevékenységével apostoli munkát végzett. Így értelmezi ezt a latin nyelvű felirat is: (coniunx apostolica =apostoli jegyes).

Cecília mögött a pápa látható, aki jelképe is az egyháznak, de apostoli utód lévén Jézust hirdeti az embereknek, továbbá maga köré gyűjtve a hívek közösségét Jézushoz vezeti őket. Ebbe a munkába kapcsolódik bele Cecília is "hithirdető" tevékenységével.

A három freskó alatti íven egy folyamatos latin szöveg olvasható: " Uni Deo semper una." Jelentése: az egy Istennel mindig egyesülve. Ez nagy és mély értelmet ad Cecília életének, fogadalmával teljesen átadta magát Istennek, egyesült vele.

Ez a három említett freskó Cecília cselekedeteit mutatja be, a másik kupolaboltozaton három ovális mezője pedig már Cecília vértanúságát örökíti meg.

A császár fülébe mégis eljutott , hogy Cecília keresztény. Sok embert győzött meg a keresztény hitről. A császár elhatározta, hogy megöleti Cecíliát. Mivel köztiszteletben álló személyről volt szó, ezért a császár ezt titokban rendelte el. Félt attól, hogy a nép fellázad. A gőzfürdőjében túladagolt gőzzel akarta megöletni. A próbálkozás nem sikerült, Cecília életben maradt. Ezt a jelenetet mutatja be az a freskó, ahol a szent alakja egy üstben látható. A történteket a felirat így fejti ki: (Urit, non comburit = égett – nem égett).

Ezután a lefejezéssel próbálkoztak. A bakó háromszor sújtott le, de a kísérlet nem végződött azonnali halállal. A szent még néhány napig élt. Ezt mondja el a következő freskó, melyen a pallos is látható. (Ter icta respirat = háromszor rásújt a pallos, mégis feléled).
Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1    2     3  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail