TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rábatöttös főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Művészek
Sport
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1     2    3  


Szent Cecília templom

A kivégzés után néhány nappal ugyan meghal Cecília, halála azonban csak a test halálát jelenti. Ezt ábrázolja az utolsó freskó. (Ex morte vita = a halálból élet fakad).

Szent Cecília halála vértanúság. Győzelem a hittagadás és a halál felett. Ezért hoz koszorút mindhárom vértanúsági freskón az angyal, hogy azt a mennyben a fejére tegye.

Szent Cecília vértanúsága A szentháromság dicsőítése is. Erre utal az íven olvasható latin felirat. ( Trino Deo ter martyr = a háromságos Isten számára háromszor vértanú).

A szentély boltozata szintén Szent Cecíliát ábrázolja. A mennyben a Szentháromság egy Isten előtt áll, míg egy angyal koszorút dob a fejére. A szent alakja előtt a Szentháromság személyei láthatók – az Atya, az idős ember; a Fiú a kereszttel; valamint a Szentlélek, akit a galamb jelképez.

A főoltárkép felett látható mennyezeti freskón a templom, a zsennyei kastély látható, valamint életképeket mutat be. Alatta olvasható latin felirat Cecília vértanúságára utal. (In Paucis fidelis habns potestatem super quinque civitates. = A kevésben hű voltál, ezért öt város kormányzója leszel.) Jézus egyik példabeszédéből származik a mondat, amely a hűségesek számára jutalmat ígér.

A főoltárkép mellett az egyik oldalon Szent István, míg a másikon Szent László

királyaink láthatók a freskókon.

A szentély északi falán látható freskó szintén Szent Cecíliát ábrázolja. A szentté avatás előtt a gyakorlatnak megfelelően felnyitják Cecília sírját. Holttestét épen találják. A sírba benéző Orbán pápa ujjával mutatja a győzelem jelét. Cecília győzött, vértanú és szent.

Az északi oldalfalon lévő mellékoltár a Szent József oltár. Szent József mellett balról Szent János alakja, míg jobbról Szent Antal freskója figyelhető meg. Az oltárkép felett pedig Szent Donát van megörökítve, akinek közbenjárását viharok esetén szokták kérni. Erre utal a szent alakja mellé festett hatalmas villám.

A déli falnál a Szent Anna oltár található. Jézus nagyanyját mutatja az oltárkép. Mellette balról és jobbról két női szent látható.

A főoltár képén szintén a templom védőszentje, Szent Cecília látható hárfával a kezében, mivel ő a védőszentje a zenének is. Ez a kép nem Dorffmeister alkotása. Később készült, mint a freskók. A főoltár képtől jobbra, a mennyezetkupola alján egyébként Dorffmeister kézjegye olvasható. (Steph. Dorffmeister pinxit = Dorffmeister István festette.)

A főoltárkép felett látható kör alakú ablak üvege szintén Szent Cecíliára utaló szöveget tartalmaz. (Caecilia virgo et martyr pro te petentibus ora. = Szent Cecília szűz és vértanú, imádkozz azokért, akik kérnek téged.)

Egyébként a templom déli bejárata feletti ablaknál a legutóbbi felújítás alkalmával csodálatos virágfüzérek is előkerültek a meszelés alól. Több helyen látható a templomban a barokk festészetre jellemző virágfüzérrel és girlanddal díszített korsó is.

Látogathatóság:
  1. Előre egyeztetett időpontban Annár István polgármesterrel (+36-30/293-3279) és Horváth István plébánossal (+36-94/379-068)Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1     2    3  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail