TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Rábatöttös főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Művészek
Sport
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


I.(Nagy) Lajos uralkodása idején, 1345-ben kelt oklevélből arról értesülhetünk, hogy Apáthy János Töttösi András számára átad egy birtokot a templom közelében.

Zsigmond király uralkodása idején 1418. január 23-án kelt okirat szerint, melynek eredetije a fehérvári püspöki levéltárban található, Rumi Doroszló királyi pohárnok a kegyurasága alá tartozó templomok számára búcsúengedélyért folyamodik. E kérelemben az Igrici, a rumi "beati Ladislai de Rumi", a cicellei "sancta Cecilie" részére is búcsúengedélyt kér. Valószínűleg meg is kapta, mivel Szent Cecília napján van Rábatöttösön és Zsennyén is a búcsú.

1461-ben Rumy János Rumban élő jobbágya hatalmaskodott Thewtesi János kúriája ellen.

Az 1990-es év új fejezetet hozott. Az addigi egypárt rendszer megszűnt és békés átmenettel demokratikus választásokra került sor, és a népköztársaság helyett köztársaság lett Magyarország államformája.
1992. január 1. napjával Rábatöttös visszakapta nevét.
1994. december 11-én került sor a helyhatósági választásokra. A polgármesteri tisztségre csak egy személy pályázott, Annár István, aki már egy cikluson át ellátta a polgármesteri feladatokat. A 226 szavazásra jogosult közül 173 fő szavazott. Az érvényes szavazatok száma 155 volt. Minden érvényes szavazatot Annár Istvánra adtak.

Az 5 képviselői helyre 6 fő pályázott. A 226 szavazásra jogosultból 173 fő adta le szavazatát. A leadott összes érvényes szavazatok száma 655 volt. Egy szavazólapon maximum 5 főre lehetett érvényesen szavazni. A leadott szavazatok megoszlása: Ódor József 132, Dávid György 122, Szalay János 116, Annár Gyula 115, Dávid László 108, Mándli János 62. Az első 5 fő lett tagja a Képviselő-testületnek.

1998. október 18-án a polgármesteri tisztségre ketten pályáztak. A 219 szavazásra jogosult választópolgárból 182 adta le szavazatát. A szavazatokból 126 fő Annár Istvánt, míg 56 fő Szilvágyi Józsefet választotta polgármesternek. A szavazás eredményeként immár harmadik alkalommal Annár István lett a község polgármestere.

Az 5 képviselői helyre 5 fő jelölt indult. Mivel a szavazás eredményes volt, mindannyian testületi tagok lettek. A 219 szavazásra jogosult közül 182 fő adta le szavazatát. A 649 db érvényes szavazás megoszlása: Ódor József 140, Mándli János 132, Dávid György 131, Annár Gyula 128, Dávid László 118. 2000. szeptember 16.-án volt a község Millenniumi Napja. Ezen alkalommal került sor a felújított, restaurált templom újraszentelésére. A szentelést végezte dr. Konkoly István megyéspüspök. A sportpálya mellett felavatásra került a Blaskó János Zsennyén élő szobrászművész által alkotott emlékmű. Az avatását Semlyén Zsolt helyettes államtitkár végezte, míg a felszentelést dr. Konkoly István megyéspüspök celebrálta.

2002 október 20-án a polgármesteri választáson egy jelölt indult. Annár István eddigi polgármester, A 212 szavazásra jogosultból 159-en adták le szavazatukat. A 141 érvényes szavazat Annár Istvánt választotta polgármesternek. Bizottság elnöke: Kiss Tibor, tagjai: Károly Lászlóné, Horváth Tibor, Szendi Lászlóné és Verebélyi László.

  1     2     3    4     5  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail